« Takaisin

Hirveen tärkeää asiaa syksystä

Hirvet liikkuvat hämärässä

Kesä on taittunut syksyksi, ja se tietää myös hirvieläinten liikkeiden vilkastumista. Hirvimetsästyskausi alkoi syyskuun 1. päivä Lapin maakunnassa, ja muualla maassa metsästyskausi alkaa 12. lokakuuta. Metsästys ei ole ainoa tekijä, joka saa hirvet liikkeelle, vaan myös syys-lokakuulle osuva kiima-aika vaikuttaa eläinten liikkumiseen. Aktiivisimmillaan hirvet ovat aamu- ja iltahämärässä, auringon nousu- ja laskuaikaan.

 

Kuinka pienentää onnettomuusriskiä

Hirvionnettomuuksia sattuu koko maassa, etenkin vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Liikenneviraston mukaan 2017 vuonna hirvikolareita tapahtui Suomessa 1824 kappaletta. Riista-aidat pitävät sarvipäät tehokkaasti metsän puolella, mutta on muistettava, että eläimet voivat eksyä myös aidatulle tieosuudelle. Hirvivaara-merkin vaikutusalueella kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tienvierustoihin. Tehokkain tapa pienentää onnettomuusriskiä on huomioida vaaranpaikat, ja ottaa ne huomioon ajotavassa.

Nopeuden laskeminen antaa lisää reaktioaikaa, ja pienentää törmäysriskiä, jos hirvi tulee tielle. Laskemalla nopeutta saa myös lisäaikaa havainnointiin, tumma eläin puskan takana tien sivussa ei ole helposti havaittavissa.

Oikealla istuma-asennolla on vaikutusta paitsi havainnointikykyyn, niin myös mahdollisen kolaritilanteen aiheuttamiin vammoihin. Istuin on oikealla korkeudella silloin, kun kuljettajan silmät ovat korkeussuunnassa tuulilasin puolivälin korkeudella. Autosta näkee tällöin hyvin ulos, ja kuljettajan ja katon väliin jää autosta riippuen n. 20cm tyhjää tilaa. Hirvikolarissa eläin kaatuu usein törmäyksen seurauksena auton katolle, painaen katon etureunaa alaspäin. Toki istuinta säätäessä tulisi muut ajoasentoon vaikuttavat tekijät ottaa huomioon, kuten etäisyys rattiin ja polkimiin. Oikealla ajoasennolla voi parhaassa tapauksessa olla ratkaiseva merkitys kolarin välttämiselle, koska hätäjarrutuksen ja mahdollisen väistön tekeminen onnistuu varmemmin.

Tuulilasi kannattaa pitää puhtaana niin sisä- kun ulkopuolelta, eikä ajovalojen pesemistäkään tule jättää huomiotta. Kaukovalojen käyttö pimeällä antaa lisää valoa tielle, mikä auttaa havainnoinnissa.

Kolaripaikan muistilista
Hirvikolarit ovat vähentyneet vuosituhannen alusta, mutta selvää on, ettei onnettomuuksilta koskaan voida täysin välttyä. Jos olet itse osallisena hirvieläinonnettomuudessa, tai satut paikalle, toimi näin:

-Varoita muuta liikennettä
-Ilmoita onnettomuudesta soittamalla hätänumeroon 112 tai käyttämällä 112-sovellusta
-Huolehdi loukkaantuneista, anna ensiapua käytettävissä olevien kykyjen mukaan
-Mikäli loukkaantunut eläin/eläimiä on paennut metsään, on onnettomuuspaikka syytä merkitä Riistaonnettomuus-merkillä. Turhaa liikkumista tien penkalla ja metsässä tulisi välttää, haavoittunut eläin voi olla arvaamaton. Turha liikkuminen myös sotkee jäljet, ja eläin on vaikeammin jäljitettävissä.

Voit tulostaa riistaonnettomuusmerkin autoosi etukäteen Suomen Riistakeskuksen sivuilta tästä linkistä.

7 thoughts on “Hirveen tärkeää asiaa syksystä

 1. Kiitos,
  Kantatie 54 Hollola Riihimäki:
  Sampolan teollisuusalueen sekä
  Kärkölä Hollola rajamailla on ollut
  vuosittain useita hirviä kahta puolta.
  Parhaimmillaan iltayöstä nousi
  8 hirven lauma vesaikosta ylös rampille
  ja kaistalle
  ja kun ne kulkevat kuin hidastetussa filmissä on varovaisuus tarpeen.

 2. Kiitos,muistutus on aina hyväksi.
  Haluan myös kantaa tikun kekoon
  varoituksen muodossa.
  Kantatie 54 Hollola Riihimäki:
  Sampolan teollisuusalueen sekä
  Kärkölä Hollola rajamailla on ollut
  vuosittain useita hirviä kahta puolta.
  Parhaimmillaan iltayöstä nousi
  8 hirven lauma vesaikosta ylös rampille
  ja kaistalle
  ja kun ne kulkevat kuin hidastetussa filmissä on varovaisuus tarpeen.

 3. Ikävä kyllä,en ole nähnyt vielä hirviä liikenteessä.
  Sen sijaan autoja ja moottoripyöriä on kyllä ollut melkoinen määrä!

 4. Ainoa tehokas tapa vähentää hirvikolareita – ja välttyä kuolonuhreilta ja vammautumisilta on hirvikannan raju vähennys. 20000 hirveä riittää kannan elinvoimaiseen säilymiseen. Vai onko metsästys ihmishenkeä tärkeämpi?

 5. Ajoin autolla 1900 luvun alussa Kokkolasta Vaasaan. Yht äkkiä hyppäs hirvi pusikost tielle. Silmän räpäyksessä polkaisin jarrun pohjaan ja silmät kiinni. Kun avasin silmät auto oli pysähtynyt n 2m päähän ja hirvi seisoi edelleen siinä keskellä tietä. Odotin kunnes se poistui. Säikähdin.

 6. Mitäs ajelevat autoillaan liian kovaa. Hyvä kun ihmisiä kuolee hirvikolareissa. Hirviä kuolee liikaa autokolareissa.

 7. Työmatkalla kantatie 54 sampolan kohdalla 3 kertaa ollut läheltä piti tilanne. Kerran hirvi juoksi autoni vieressä ja minun hiljentäessä hirvi pääsi ohi ja potkaisi sivupeilin irti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *